Kontakt

chata.welna@gmail.com

Rożnowice 38

64-610 Rogoźno

 

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

  1. pl
  2. en

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

CAFE

Substancje czynne występujące w roślinach cz.I

05 lipca 2021

Podstawowymi składnikami odżywczymi są tłuszcze, węglowodany, białka i związki azotowe ale i wiele więcej. To one decydują o przydatności roślin dziko rosnących w kuchni. Niektóre z nich nie stanowią materiału budulcowego lub energetycznego a pomimo to są niezbędne dla człowieka.

 

Postaram się scharakteryzować je w sposób prosty:

 

BIAŁKA:

 

Białka, inaczej enzymy, są podstawowym budulcem komórek. Zbudowane są one z aminokwasów. Dzielą się one na endogenne- te które człowiek sam jest stanie wytworzyć  i egzogenne- te które musi przyswoić z pożywienia.

Najlepszym przyswajalnym białkiem, który w budowie ma zestaw aminokwasów egzogennych są orzechy.

Orzechy stanowią wachlarz cennych składników mineralnych, tj. żelazo, cynk i selen. Największą zawartością pierwszego mikroelementu charakteryzują się orzechy nerkowca, cynku - orzechy piniowe, a bezkonkurencyjnym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.

Ze względu na niski poziom sodu, orzechy świetnie sprawdzą się w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Warto również pamiętać o bogactwie witamin. Rekomendowana porcja orzechów laskowych i migdałów zapewnia w 100% pokrycie zalecanego dziennego spożycia witaminy E dla mężczyzn.

W związku z jej antyoksydacyjnym działaniem, chroni nas przed działaniem wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia się oraz rozwój schorzeń układu sercowo - naczyniowego, a także chorób nowotworowych. Kolejnymi składnikami orzechów mających korzystny wpływ na nasze zdrowie są związki fenolowe i sterole. Te ostatnie, biorą udział w obniżaniu wchłaniania cholesterolu, co chroni przed jego wysokimi poziomami we krwi. Natomiast związki fenolowe wpływają na charakterystykę sensoryczną oraz poprawiają stabilność olejów orzechowych, zwiększając ich odporność na utlenianie.

 

w kolejnej części zajmę się węglowodanami :) 

 

Pati