chata.welna@gmail.com
Rożnowice 38
64-610 Rogoźno
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
Syrop jarzębinowy jest świetnym dodatkiem do zimowej herbatki. Oto prosty przepis na syrop a smak jarzębiny zostanie długo w pamięci.
Polecam zbierać jarzębinę w miejscach odległych od skupisk, miast.
Kulki powinny być suche.
Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu.
Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
SAMO ZDROWIE.
SKŁADNIKI:
1 kg umytych owoców jarzębiny
600g nierafinowanego cukru - trzcinowy ( dla osób na ketozie polecam erytrytol w tej samej gramaturze)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zerwane owoce jarzębiny umyć i osuszyć, następnie zamrozić na przynajmniej 2 dni.
Po wyciągnięciu z zamrażarki zasypać cukrem i ostrożnie gotować 30 minut.
Zlać syrop znad owoców do czystych buteleczek i szczelnie zakręcić.