chata.welna@gmail.com
Rożnowice 38
64-610 Rogoźno
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
Ten dżem jest zdecydowanie smaczniejszy i łagodniejszy w smaku niż czysta jarzębina, polecana dla osób które lubią gorzkiego smaku.
Jeśli wolisz dodać gruszki zamiast jabłek, konfitura będzie bardziej słodka.
SKŁADNIKI:
300 g owoców jarzębu
700 g jabłek lub gruszek
300 g nierafinowanego cukru
1/4 szklanki wody
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
1 kieliszek whisky (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce jarzębu dokładnie umyć, przebrać, usunąć ogonki( jarzębinę zwyczajną trzeba zamrozić na 2 dni, następnie wrzucić do wody i zagotować).
Jabłka obrać i pokroić. Wszystkie owoce zasypać cukrem, zalać wodą i alkoholem.
Gotować na małym ogniu. Konfiturę można przetrzeć przez sito na gładki mus.
Przełożyć do słoików i zapasteryzować.