chata.welna@gmail.com
Rożnowice 38
64-610 Rogoźno
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
Dzikie rośliny towarzyszą nam od tysięcy lat. W Starożytności używano ich zarówno do celów duchowych- rytuałów jak i do uzupełnienia pokarmu zwierzęcego.
Jedzono dosłownie wszystko od owoców, liści jak również kłącza ,korzenie i cebule.
Z czasem rośliny które wyróżniały się walorami smakowymi i miały dobry wpływ na zdrowie człowieka zaczęto uprawiać i przetwarzać.
Marek Lawiusz ( I w. p.n.e) jako pierwszy użył ziół w celach kulinarnych, uznawany za autora pierwszej książki kucharskiej z przepisami kuchni starożytnego Rzymu.
Po upadku imperium arabscy handlarze rozprzestrzenili się na terenie Morza Śródziemnego i zaczęli uprawiać sprawdzone z rodzinnych stron rośliny.
Uprawy te w szybkim tempie rozprzestrzeniły się nawet na nieprzychylnych ziemiach północnej Europy. Z czasem wzrosło zainteresowanie egzotycznymi ziołami i przyprawami które zaczęto sprowadzać do Europy.
W Polsce w zależności od regionu używano roślin z rodzajów; babka, ślaz, żywokost, ostrożeń czy ziarnopłon. Do wypieku na przykład podpłomyków czy chleba dodawano suszone kłącza perzu, czyśćca błotnego i nasiona wyki. Cenioną przyprawą były korzenie chrzanu zwyczajnego, które po utarciu dodawano do mięsa i buraków.
W Wielkopolsce, Śląsku a nawet Karpatach do rosołu lub zupy ziemniaczanej wykorzystywano liście bluszczyka kurdybanka.
W zachodniej części Karpat siekano listki krwawnika i wykorzystywano do wielu dań jako przyprawa.
W następnym wpisie przedstawię Wam garść informacji odnośnie substancji czynnych w roślinach.
Pati